Portret tekening in de maak

Gepubliceerd op 21 februari 2020 om 15:16

Onlangs was 1 van mijn broers jarig, en wat is nu een leuker cadeau dan een zelfgemaakt cadeau.  Het werd een portrettekening. Ik heb het proces van het maken van deze tekening bijgehouden om het met jullie te delen. Kijk je mee?

De eerste stap voor een goede tekening is bij mij altijd de foto. Ik ging dus op zoek naar een foto van mijn broer. Hiervoor kijk ik echt naar wat het mooist is om na te tekenen. Dat betekend een goede heldere en scherpe foto. Hierop kun je namelijk de meeste details zien en zo deze ook overbrengen op de tekening. Na wat speuren in mijn archief kwam ik een mooie tegen die voldeed aan mijn eisen. Ik heb de foto een beetje bijgesneden en naar zwart wit bewerkt. Dit vind ik altijd erg fijn, omdat de tekening ook zwart wit word.

 

Daarna begint het schetsen, dit doe ik altijd met een hard potlood, oftewel een potlood met de H erop. De schets maak ik altijd zo licht mogelijk, zodat je deze weer makkelijk kunt gummen.

 

Het invullen van de tekening begint bij mij altijd op dezelfde plek. Het rechter oog. Waarom weet ik niet, maar dit doe ik eigenlijk altijd al.

Voor de schaduwen en donkere stukken in de tekening gebruik ik het liefst de NERO potloden van Cretacolor. Hiermee kun je echte zwarte vlakken maken, een nadeel is wel dat een gewoon grafiet potlood hier niet overheen kan. Ik teken dus de hele tekening met deze potloden. Ook is het moeilijk gummen. Voor donkere gebieden kun je ook de B grafiet potloden gebruiken. Bouw de laagjes op, eerst licht en steeds een beetje donkerder. Zo heb je meer controle over de tekening, en kun je nog gummen indien nodig.

 

Het maken van een portret tekening vergt veel geduld en tijd. Er zitten heel wat uurtjes in een tekening. Wat ik persoonlijk erg prettig vind is om te tekenen in etappes. Loop dus af en toe weg van de tekening, vouw een wasje, drink een kop koffie oid. Als je dan weer terug komt en de tekening weer bekijkt, zie je vaak ook weer dingetjes die je aan moet passen. Vaak heb ik de tekening zo liggen dat ik er af en toe weer mee aan de slag kan. Dit kan dezelfde dag zijn maar ook een paar dagen later. 

 

Het eindresultaat

 

Geen zin om zelf te tekenen, u kunt door mij een portret tekening laten maken. Kijk hier voor de prijzen of neem vrijblijvend contact met me op via het contactformulier


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.